Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází i doba pečení tradičních vánočních dobrot. Jedním z nich je rozhodně vánočka, která na českém svátečním stole nesmí chybět. Co kdybyste letos vyzkoušeli něco nového a připravili vánočku v zdravější verzi? Přinášíme vám recept na zdravou verzi tohoto oblíbeného pečiva, která je stejně chutná jako ta klasická, ale zároveň mnohem lepší pro vaše tělo.
Ingredience
- 350 g celozrnné špaldy
- 150 g polohrube mouky
- 110 g změklého másla
- 110 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 200 ml mléka
- Špetka soli
- Bílí jogurt
- Lžíce přírodního vanilkového extraktu
- 1hrnek mandli
- 1hrnek vlašáků
- 1hrnek rozinek
- Mandle na posypání
- Vejce na pomazání
Postup
👉 Nejdříve necháme vzejít kvásek (lžíce mouky,lžíce cukru, droždí, trochu vlažného mleka. Vše zamícháme a cca 15minut na teplém místě necháme vzejít).
Mezitím si navážíme ostatní ingredience do mísy, poté přidáme kvásek a nejlépe robotem cca.1 minutu necháme pracovat (můžete i ručně)m
Poté necháme cca 40minut kynout.
Po upletení vánočky necháme ještě trochu nakynout (měla by zdvojnásobit svůj objem).
Následně potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 8 minut a poté ztlumíme na 160 a pečeme 50minut.
Dobrou chuť přeje tým NUTSMAN