NUTSMAN Pistácie loupané
Popis
Složení
Loupaná jádra pistácií, natural 100%.
Alergeny jsou v textu zvýrazněny.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota | 2345 kJ / 560 kcal |
Tuky | 45 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 5,9 g |
Bílkoviny | 20 g |
Sacharidy | 27 g |
- z toho cukry | 7,7 g |
Vláknina | 11 g |
Sůl | 0 g |
Skladování
Skladujte v suchu při teplotě do 25°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Minimální trvanlivost: uvedena na obalu
Země původu: USA
Upozornění: Tento výrobek prošel mnohonásobnými kontrolami. Eventuálním kouskům skořápek/pecek se nedá zabránit ani při nejmodernějším způsobu balení. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3 let. Doporučujeme přebrat.
Pistáciové oříšky
Pistácie je zhruba 10 m vysoký a asi 30 m široký keř, který kdysi nejspíše divoce rostl v suchých oblastech střední a západní Asie. Dále se pistácie pěstují v jihovýchodní Asii a ve Středomoří, kam se dostali ve středověku. Od poloviny 19. století se pěstují i v Kalifornii. Plody pistácií – pistáciové oříšky, jsou béžové skořápky, ve kterých je ukryto jádro, které může být barvy žluté až po nejrůznější odstíny zelené. Skořápky rostou na stromech v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však má nepříznivé podmínky v průběhu růstu, skořápka nepuká.
Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni. Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny. Obsahují draslík, hořčík a vápník, vitamíny A, B, E, železo, měď, selen a zinek a další silné antioxidanty.
Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny. Dále také moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.
U nás jsou nejznámější pražené solené pistácie, které vylupujeme z naprasklých skořápek. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.
Zajímavosti a recepty
Produkt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Produkt neobsahuje tyto alergeny | 1. Obiloviny obsahující lepek, 2. Korýši a výrobky z nich, 3. Vejce a výrobky z nich, 4. Ryby a výrobky z ních, 5. Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich, 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich, 7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), 9. Celer a výrobky z něj, 10. Hořčice a výrobky z ní, 11. Sezamové semena (sezam) a výrobky z nich, 12. Oxid siřičitý a siřičitany, 13. Vlčí bob (Lupiny) a výrobky z něj, 14. Měkkýši a výrobky z nich |
Typ | natural |
Úprava | loupané |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2345 kJ / 560 kcal |
Tuky | 45 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 5,9 g |
Bílkoviny | 20 g |
Sacharidy | 27 g |
- z toho cukry | 7,7 g |
Vláknina | 11 g |
Sůl | 0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.