NUTSMAN Pistácie loupané
Popis
Složení: Pistácie
Skladování: V suchu a temnu při teplotách do 18°C. Po otevření ihned spotřebujte. Chraňte před přímým slunečním zářením.
Alergeny: Skořápkové plody.Výrobek může obsahovat stopy skořápkových plodů, mléka, obilovin obsahujících lepek, sóji sezamu a arašídů.
Upozornění: Výrobek obsahuje skořápky. Z tohoto důvodu není vhodný pro děti do 3let.
Země původu: USA, Írán
Pistáciové oříšky
Pistácie je zhruba 10m vysoký a asi 30m široký keř, který kdysi nejspíše divoce rostl v suchých oblastech střední a západní Asie. Dále se pistácie pěstují v jihovýchodní Asii a ve Středomoří, kam se dostali ve středověku. Od poloviny 19. století se pěstují i v Kalifornii.
Plody pistácií – pistáciové oříšky, jsou béžové skořápky, ve kterých je ukryto jádro, které může být barvy žluté až po nejrůznější odstíny zelené. Skořápky rostou na stromech v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však má nepříznivé podmínky v průběhu růstu, skořápka nepuká.
Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni.
Složení:
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny.
Jsou požehnáním pro naše zdraví. Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin.
Dále obsahují draslík, hořčík a vápník, tedy trojici látek zvyšující naši obranyschopnost a snižující vysoký krevní tlak. Také obsahují vitamíny A, B, E, železo, měď, selen a zinek a další silné antioxidanty chránící před rakovinovým bujením.
Využití:
Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená.
Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny.
Dále také moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.
U nás jsou nejznámější pražené solené pistácie, které vylupujeme z naprasklých skořápek. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.
Produt je zařazen do kategorie (?) | Vegan, Bez lepku, Bez éček, Bez přidaného cukru, Bez palmového oleje, Natural, Bez laktózy |
Produt obsahuje tyto alergeny | 8. Skořápkové plody |
Výživové údaje na 100 gramů: | |
Energie | 2352 kJ / 562 kcal |
Tuky | 45,3 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 5,6 g |
Bílkoviny | 20,3 g |
Sacharidy | 27,5 g |
- z toho cukry | 7,8 g |
Vláknina | 10,3 g |
Sůl | 0 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.