POZOR: Tyčinky 1+2 ZDARMA míří do finále. Brzy bude vyprodáno. Tak nezmeškejte a moc děkujeme za pomoc v neplýtvání. Jste úžasní.

Káva: nejen nápoj, ale i kultura a historie

Představte si, že jste v malé vesničce v Etiopii před více než tisíc lety. Slunce pomalu zapadá za horami a vy se schováváte ve stínu keřů s plody podivuhodného stromu. To byl pravděpodobně moment, kdy byla objevena káva - alespoň podle legend. Jsem rád, že to takto začalo, protože dnes se můžeme potěšit z lahodné kapky tohoto černého zlata.

NUTSMAN Coffeespot BLOG 1

Obsah článku

Historie a původ kávy:
- Představení kávy jako nápoje, který má své kořeny v Etiopii
- Cesta kávy po celém světě, jak se rozšířila do Evropy, Asie a Ameriky
- Významné události a osobnosti spojené s historií kávy

Typy kávovníků a způsoby zpracování:
- Popis nejběžnějších druhů kávovníků (arabika, robusta) a jejich specifické vlastnosti
- Proces sklizně, sušení a pražení kávových zrn
- Odlišné metody přípravy kávy (espresso, filtrovaná, french press apod.)

Kofein a jeho účinky na tělo:
- Kofein jako hlavní psychoaktivní složka kávy
- Přínosy i rizika konzumace kofeinu pro lidské zdraví
- Doporučené denní dávky a individuální tolerance ke kofeinu

Současný trend specialty coffee:
- Co je to specialty coffee a jak se liší od tradičního průmyslového přístupu ke kávě
- Role malých pražíren, baristů a alternativních metod přípravy v tomto trendu
- Jak podpořit udržitelný a etický přístup ke kávě, např. fair trade a přímý obchod s farmáři

 

Historie a původ kávy

Legenda o objevu kávy se váže k mladému etiopskému pastýři jménem Kaldi. Jednoho dne si povšiml svých divoce pobíhajících koz po konzumaci červených plodů z keře, který rostl poblíž. Zvídavý Kaldi ochutnal plody také a brzy pocítil stejnou energii jako jeho kozy. Slovo o úžasných vlastnostech těchto plodů se rozšířilo a spolu s ním i skutečný poklad – káva.

Káva se postupně dostala do arabského světa přes Jemen a stal se oblíbeným nápojem v Súfijských klášterech pro udržení bdělosti během nočních modliteb. Arabové si brzy uvědomili obchodní potenciál kávy a udržovali jeho pěstování a výrobu jako pečlivě střežené tajemství.

Avšak s nástupem osmanské říše a rozvojem obchodu mezi Evropou a Blízkým východem se tajemství začalo šířit po celém světě. První kavárna na evropském kontinentě byla otevřena ve 17. století ve Vídni poté, co Turkům padlo mnoho pytlů s kávou do rukou při neúspěšném obléhání města. Vzápětí se kavárny staly populárním společenským fenoménem v Itálii, Francii, Anglii a dalších zemích Evropy.

NUTSMAN Coffeespot BLOG 7

Na této cestě mohutného rozšíření nesmíme zapomenout ani na osobnosti, které sehrály klíčovou roli v historii kávy. Jednou z nich je například papež Klement VIII., který se rozhodl "pokřtít" kávu namísto jejího zákazu v roce 1600 a tím de facto ji oficiálně přijal do katolické církve. To umožnilo dalšímu rozvoji kavárenské kultury v Evropě.

Další zlom přišel ve 17. století, když nizozemští obchodníci přivezli první kávové sazenice do Batávie (dnešní Jakarta) v Indonésii. Tím byla položena základna pro rozšíření pěstování kávy i mimo arabský svět. Následně se kávovníky začaly pěstovat také ve Střední a Jižní Americe, což dnes představuje největší produkční oblasti na světě.

Za zmínku stojí také americký prezident Theodore Roosevelt, který byl velkým milovníkem kávy a údajně konzumoval až gallon (cca 3,8 litru) tohoto nápoje denně. Díky jeho nadšení pro kávu se tento nápoj stal ještě populárnějším i na americkém kontinentu.

Dnes je tedy káva symbolem společenských setkání, inspirace či relaxace po celém světě, důvodem pro ranní povzbuzení nebo odpolední pauzu při práci či studiu. Její historie je fascinujícím příběhem objevů, válek a obchodu, ale i osobností, které vtiskly tomuto nápoji jeho nezaměnitelný charakter. A následující část tohoto článku vám představí další zajímavosti a aspekty spojené s kávou, které vás možná překvapí nebo zaujme. Tak si jej užijte se šálkem lahodné kávy v ruce!

NUTSMAN Coffeespot BLOG 4

Typy kávovníků a způsoby zpracování

Kdo by nepoznal tu povzbuzující vůni čerstvě uvařené kávy? Pokud jste milovníkem této lahodné tekutiny, nemohu vám nic jiného než gratulovat! Káva je opravdu fascinujícím nápojem s bohatou historií a širokou paletou chutí. V dnešním příspěvku se podíváme na různé druhy kávovníků, jak probíhají jednotlivé etapy sklizně a pražení kávy, a také se dozvíme něco o rozdílných metodách její přípravy.

Arabika vs. Robusta: bitva titánů

Nejznámějšími druhy kávovníků jsou nepochybně Coffea arabica (arabika) a Coffea canephora (robusta). Tyto dva druhy tvoří více než 90 % celosvětové produkce kávy. Arabika je považována za vyšší kvalitu díky svým komplexnějším chutím a nižšímu obsahu kofeinu. Naopak robusta má vyšší obsah kofeinu a méně výrazný profil chuti, který je často popsán jako zemitý nebo hořký.

Arabika se pěstuje převážně na vyšších nadmořských výškách (nad 1000 m n. m.) a má pomalejší růst, což vede ke zvýšení kvality chuti. Robusta je odolnější a roste na nižších nadmořských výškách, což usnadňuje její pěstování a činí ji levnější.

NUTSMAN Coffeespot BLOG 3

Sklizeň, sušení a pražení: cesta od plodu ke šálku

Cesta kávy od kávovníku do vašeho šálku začíná sklizní. U arabiky i robusty se sklízejí zralé červené plody zvané peckovice. Sklizeň obvykle probíhá ručně, aby byly vybrány pouze plody s ideálním stupněm zralosti.

Po sklizni následuje proces sušení. Existují dva hlavní způsoby sušení kávových plodů – přirozené (na slunci) nebo pomocí umělého tepla (např. v peci). Přirozené sušení trvá déle (až několik týdnů), ale zachovává více chuťových vlastností kávy.

Následuje proces nazývaný odkořeňování, během kterého se odstraní vnější slupka plodu a získáme tak zelenou kávovou zrnku. Tyto zrna pak putují do pražírny, kde se pod vysokými teplotami (přibližně 200 °C) mění jejich barva, aroma a chuť.

Espresso, filtrovaná káva, french press: každému podle jeho gusta

Když už máme připravená pražená kávová zrna, je čas na jejich přeměnu na lahodný nápoj. Existuje celá řada metod přípravy kávy, které se liší svým postupem a výslednou chutí nápoje.

Espresso je silný nápoj připravovaný pomocí tlakového stroje. Voda prochází jemně mletou kávou pod vysokým tlakem a extrahuje tak intenzivní chuť. Filtrovaná káva se připravuje pomalým průtokem horké vody skrz hruběji mletou kávu ve filtru. Tento proces dává mírnější chuť s nižším obsahem olejů a sedimentů. French press (také známý jako lóže nebo pressofiltro) spočívá v louhování hruběji mleté kávy ve vroucí vodě a následné separaci husté směsi od hotového nápoje pomocí pístu s filtrem.

A to je jen začátek! Káva je opravdu neuvěřitelně rozmanitý nápoj a každý z nás má svůj oblíbený způsob přípravy. Jaký je váš?

Kofein a jeho účinky na tělo

Když se ráno probudíme, naše mysl často touží po jedné věci - šálku lahodné kávy. A není divu - káva nám totiž díky svému hlavnímu psychoaktivnímu složky, kofeinu, dokáže rychle dodat energii a pomoci nám zůstat bdělými i v průběhu celého dne. Pojďme se společně podívat na to, jak přesně kofein působí na naše tělo a jaké jsou jeho přínosy či rizika spojená s konzumací této oblíbené látky.

Představte si situaci: sedíte u stolu ve vaší oblíbené kavárně a právě si prohlédnete menu. "Dnes bych mohl zkusit něco nového," řeknete si. Objednáte si exotický druh kávy a očekáváte, že vás čeká neuvěřitelný nový zážitek. V tu chvíli se ale zamyslíte nad tím, kolik kofeinu vlastně obsahuje tento neznámý druh kávy a jak může ovlivnit vaše tělo.

Kofein je alkaloidní látka nacházející se nejen v kávě, ale také v čaji, energetických nápojích nebo čokoládě. Je to stimulant centrální nervové soustavy, který zvyšuje metabolismus a dočasně potlačuje únavu. Kofein působí na náš organismus prostřednictvím blokování adenosinových receptorů, což je látka zodpovědná za pocit ospalosti a únavy.

NUTSMAN Coffeespot BLOG 5

Konzumace kofeinu přináší řadu přínosů pro lidské zdraví. Mezi ty nejznámější patří zlepšení fyzického výkonu, zvýšení bdělosti a koncentrace či dokonce snížení rizika vzniku určitých onemocnění, jako jsou Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova choroba. Kofein také pomáhá při hubnutí tím, že zvyšuje spalování tuků a podporuje termogenezi.

Nicméně každá mince má dvě strany a stejně tak i konzumace kofeinu nese svá rizika. Nadměrný přísun kofeinu může vést k problémům se spánkem, dehydrataci, zvýšenému srdečnímu tepu či vyvolání úzkosti a stresu. Dlouhodobé užívání velkých dávek kofeinu může vést k závislosti s následnými abstinenčními příznaky, jako jsou bolest hlavy, podrážděnost či únava.

Abychom těmto negativním účinkům předešli, je důležité dodržovat doporučené denní dávky kofeinu. Pro dospělé osoby se obecně považuje za bezpečnou denní dávku přibližně 400 mg kofeinu, což odpovídá zhruba čtyřem šálkům kávy. Samozřejmě je třeba brát v potaz individuální tolerance ke kofeinu, která se může lišit v závislosti na věku, hmotnosti či zdravotním stavu jedince.

Na závěr si dovolím použít metaforu: Kofein je jako koření života. Přiměřené množství dodá našemu tělu potřebné tempo a chuť, ale nadbytek může vyústit ve zdravotní problémy. Ať už jste milovník klasického espressa nebo experimentujete s exotickými druhy kávy, pamatujte na to, že klíčem je míra a uvědomění si vlastní tolerance ke kofeinu.

 

Současný trend specialty coffee: Odlišujeme se od průmyslového přístupu ke kávě

Když si většina z nás představí šálek kávy, často si vybaví rychlé espresso na cestách nebo běžnou instantní kávu. V posledních letech se však objevuje nový trend - specialty coffee. Tento přístup ke kávě je zcela odlišný od tradičního průmyslového modelu a nabízí zákazníkům bohatší chuťový zážitek.

Specialty coffee je termín, který popisuje vysoce kvalitní a čerstvé pražené kávové zrno. Zatímco tradiční průmyslový přístup ke kávě klade důraz na množství a nízkou cenu, specialty coffee je zaměřena na jedinečnost chuti, původ a udržitelnost produktu. To zahrnuje nejen samotné kávové zrno, ale také pečlivou práci baristů, malých pražíren a alternativních metod přípravy.

NUTSMAN Coffeespot BLOG 2

Role malých pražíren, baristů a alternativních metod přípravy v tomto trendu

Malé pražírny hrát klíčovou roli ve světě specialty coffee. Dlouhodobě spolupracujíc s farmáři, kteří pěstují kávovníky, a pečlivě sledují proces od sklizně až po pražení. Tyto pražírny často investují do výzkumu a vývoje nových technologií pražení, které umožňují zachování jedinečných chutí a charakteristik zrna.

Baristé jsou další klíčovou součástí tohoto trendu. Jsou to odborníci na přípravu kávy, kteří dokonale rozumějí svým surovinám. Nejenže dokážou identifikovat jednotlivé chuťové nuance, ale také se neustále zdokonalují v přesnosti extrakce espressa či mlékem pro latte art. Špičkový barista je tedy jakýmsi sommelierem ve světě kávy.

Alternativní metody přípravy hrají také důležitou roli v tomto trendu specialty coffee. Přístupy jako pour-over (Hario V60), AeroPress, Chemex či cold brew poskytují zákazníkům možnost prozkoumat různorodost chutí a aromat skrze jiné extrakční metody.

Jak podpořit udržitelný a etický přístup ke kávě

Udržitelnost a etika jsou klíčovými hodnotami specialty coffee. Jedním ze způsobů, jak podporovat tyto hodnoty, je výběr kávy s certifikátem fair trade. Fair trade garantuje farmářům spravedlivou cenu za jejich produkci a také investice do komunit a životního prostředí. Tento přístup podporuje dlouhodobou udržitelnost a zlepšuje životní podmínky pěstitelů kávy.

Přímý obchod s farmáři je další možností, jak podpořit etický přístup ke kávě. Specialty pražírny často navazují přímé vztahy s farmáři a společně se zaměřují na zlepšení kvality produktu i pracovních podmínek. Tento transparentní obchodní model umožňuje farmářům mít lepší přehled o konečné ceně svých produktů a stimuluje inovace ve zpracování kávy.

V současnosti se stále více lidí zajímá o původ své kávy, její chuť a dopad na životní prostředí. Specialty coffee nabízí nejen jedinečný chuťový zážitek, ale také šanci být součástí pozitivní změny v odvětví. Ať už si objednáte pour-over v malé nezávislé kavárničce nebo si koupíte balení pražených zrn od místní pražírny, podporujete udržitelnější a etičtější přístup ke kávě.

NUTSMAN Coffeespot BLOG 6

Vyzkoušejte náš sortiment kávy hned teď a přidejte se k rodině spokojených zákazníků, kterým dodáváme energii do jejich každodenních životů.