TENTO VÍKEND s dopravou za1 Kč // Pistácie 4+1kg ZDARMA. Cena 287Kč/kg // Makadamiové ořechy za novou, nejlepší, cenu.

Ořechové okénko - Para ořechy

Para ořechy - v dnešním článku se podíváme na tyto unikátní ořechy, k čemu jsou dobré a jaké vitamíny obsahují.

Charakteristika

Rostou na vysokých stromech juvie ztepilé v povodí Amazonky. Nejedná se však o ořechy ale o semena. Ty se ukrývají v kulatých luscích, které mají skořápku podobnou kokosovému ořechu. Obtížně se otvírají a nachází se v nich 12 až 22 semen ořechů. Každé semeno má navíc svou vlastní skořápku, ze které se vyloupává až těsně před dodáním na sklad, aby nezežluklo a zůstalo co nejčerstvější. Když se nevyloupou, vydrží chlazené až dva roky. Čerstvé ořechy jsou krémově bílé až bílé, sladké chuti. Pokud jsou žluté a nahořklé tak jsou již zažluklé.

Výroba a využití

Využívá se z nich olej, který je bohatý na vitamíny, podporuje kvalitu a pružnost pleti a tím snižuje příznaky stárnutí. Díky tomu se často využívá v kosmetických přípravcích.
Gen z para ořechu se díky své zvýšené výživové hodně používá při výrobě modifikované sóji. Na tu si však musí dávat pozor ti, co mají na tento ořech alergii.
Dále se používají se výživných tyčinkách nebo cukroví.

Zdraví prospěšné látky

Para ořechy jsou bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamíny E, minerály, jako hořčík, selen, fosfor, železo, zinek. Obsahují asi 70 % tuků, 15 -20 % bílkovin, 8% vlákniny a 7 % sacharidů.
Dále mají příznivý účinek na nervový systém, proto se doporučují při odvykacích kúrách, při nervovém vyčerpání, duševní slabosti a špatné koncentraci. Působí příznivě nejen na paměť, ale i na pleť a vlasy.
Při jejich konzumaci si však musíme dávat pozor, aby nedošlo k předávkováním selenem. Ten způsobuje malátnost a únavu. Proto se doporučuje denní dávka 3 kusy ořechů.

Poznatek na závěr - Nejčastěji se jí syrové. Můžeme je péct v troubě cca 5 až 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu a příjemnou chuť.