POZOR: Tyčinky 1+2 ZDARMA míří do finále. Brzy bude vyprodáno. Tak nezmeškejte a moc děkujeme za pomoc v neplýtvání. Jste úžasní.

Ořechové okénko - Pistáciové oříšky

Pistáciové oříšky – patří mezi často vyhledávané oříšky, jsou oblíbené pro svou jedinečnou chuť.

Charakteristika

Rostou na stromě zvaném řečík pistáciový. Je to malý strom původem z Asie. Má 11 druhů a její využití je různorodé, od pryskyřice přes medicínu po pěstování jako okrasné dřeviny. Nejvíce pěstovaná je však pistácie pravá, jejíž plody jsou známé jako pistácie. Tyto plody rostou v trsech. Na jejich pěstování je vyhovující suché klima. Pistácie mají svou výjimečnou a specifickou chuť, jsou to skořápkové plody s malým zeleným jádrem.

Zpracování

Jeden strom dokáže vyprodukovat až 50kg pistácií. Sklízení a zpracování je poměrně těžké, sbírají se totiž ručně v malých trsech. Sběr začíná, až slupka pukne a mírně se rozevře, následně se suší. Kvalitní pistácii poznáme vizuálně. Skořápka musí být dostatečně otevřená, okrové barvy a bez fleků. Samotný oříšek může být zabalen v jemné slupce, uvnitř které se ukrývá nazelenalý plod. Při výrobě solených pražených pistácií se musí namáčet v solném roztoku, znovu vysušit a následně opražit. Dále máme pistácie nesolené a můžou být i loupané.

Využití

Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, sladké moučníky, krémy. Sypeme jimi saláty, masa, ovoce, ryby, dorty.

 

Zdravý prospěšné látky

Pistácie mají asi 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů. Obsahují fytosteroly, které redukují množství cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin. Dále obsahují draslík, hořčík a vápník. Také obsahují vitamíny A, B, E, železo, měď, selen a zinek a další silné antioxidanty chránící před rakovinovým bujením.

Tip na závěr

Pokud skladujte pistácie v uzavřené nádobě nebo utěsněném sáčku na temném, chladném místě vydrží i několik měsíců.